Ervaring
De bottumor van
Hans Ammerlaan
"Als mijn vinger stijf zou worden, zou dat ten koste gaan van mijn gitaarspel."
Ik kreeg opeens een dikke hand
Hans Ammerlaan (57): “Klassieke gitaar spelen is mijn hobby. Het is een uitlaatklep, je kunt je even terugtrekken in je eigen wereld. Eind vorig jaar ben ik zelfs begonnen met het bouwen van mijn eigen Spaanse gitaar. Ik verbleef intern op de gitaarbouwschool toen ik opeens tijdens het bouwen een rare dikke hand kreeg. Via de huisarts ben ik naar het ziekenhuis gegaan voor een foto. Ik bleek een zogenaamd ‘ABC-tje’ te hebben: een aneurysmatische botcyste aan de ringvinger. Er werd gezegd: we kijken tijdens de operatie wel wat mogelijk is. Maar ik dacht: als ik daar een stijve vinger aan overhoud, kan ik straks mijn hobby niet meer uitoefenen.
Goed gesprek met de handchirurg
Ik ben toen, na een MRI te hebben gemaakt, gaan zoeken naar een specialist in hand- en polschirurgie en kwam uit bij Xpert Clinics. De intake bij dr. Guus Vermeulen was al een kwaliteitsgesprek; hij nam de tijd, maakte een duidelijke analyse en nam met mij de opties door. Wat ik had was geen ABC-tje maar een enchondrome, een bottumor. Ik wilde vooral een risicomijdende operatie, want als mijn vinger stijf zou worden of gaan haperen, zou dat ten koste gaan van mijn muziekspel. Een eigen bottransplantatie vanuit de pols was de beste mogelijkheid om te voorkomen dat het wellicht tot een stijve vinger of opgezet gewricht zou leiden. We hebben er wel een half uur over gesproken en ik vond het een heel helder verhaal.
De operatie kon al binnen een week ingepland worden. Dat was natuurlijk heel mooi, maar ik heb ervoor gekozen om het nog even uit te stellen. Ik was namelijk uitgenodigd voor een masterclass bij Harry Sacksioni, mijn grote gitaaridool. Die wilde ik per se volgen, zoiets doe je once in a lifetime. Dr. Vermeulen kon zich dat goed voorstellen. Ik heb dus die masterclass doorlopen en ben in augustus naar Xpert Clinics gegaan voor de operatie.
Ik kon een roesje krijgen
Op de dag van de ingreep was alles keurig voorbereid, maar op een hele menselijke manier. De zusters die je begeleiden, de uitleg die je krijgt, je merkt dat je hier geen nummer bent. De blokverdoving was voor mij een heikel punt, ik had in het verleden een minder fijne ervaring gehad met een lumbaalpunctie. Ik wilde dat dus niet bewust meemaken. Geen probleem, daarvoor kon ik een roesje krijgen. Een half uur later werd ik wakker met een sling om mijn arm en kon ik naar de OK waar iedereen al klaar stond. Wat ik ongelooflijk mooi vond, is dat ze een grapje uithaalden om me op mijn gemak te stellen. Terwijl ik aan het praten was met de anesthesist werd mijn arm heel zachtjes uit de sling gehaald en weggelegd. Toen ik naar beneden keek, was mijn arm weg. Ik schrok en had er niks van gemerkt. Daardoor realiseerde ik mij dat mijn arm echt heel goed verdoofd was.
Maatwerk en mensenwerk
De operatie duurde vijf kwartier. Er was steeds interactie tussen mij en dr. Vermeulen, daardoor ging de tijd heel snel om. Terug op zaal vroegen de zusters of ik wat te drinken en te eten wilde, er werd goed voor me gezorgd. Dat maakt het naast vakkundig werk ook maatwerk en mensenwerk.
Persoonlijke begeleiding door de handtherapeuten
Zowel de ergotherapeut als de fysiotherapeut zijn in de beginfase al vrij snel begonnen met kleine oefeningen. Toen op dag 12 de hechtingen eruit gingen, heb ik gevraagd of ik weer op mijn gitaar mocht spelen als training voor mijn hand. Dat mocht, zolang het geen pijn deed en mijn hand niet dik zou worden. Op dag 13 heb ik mijn gitaar dus weer gepakt en ben ik voorzichtig wat oefeningen gaan doen. Inmiddels zijn we drie maanden verder en is de functionaliteit bijna 100% terug. Dat is echt grandioos! De persoonlijke begeleiding en vrijheid die ik heb gekregen is daar heel belangrijk in geweest. De handtherapie was erg gefocust op het voorkomen van verklevingen en het trainen van de fijne motoriek. En dat heeft resultaat opgeleverd.
Kers op de taart
De gitaar die ik aan het bouwen was, is inmiddels af én gesigneerd door Harry Sacksioni. En als kers op de taart heeft Harry me uitgenodigd om nog een masterclassweekend bij te wonen. Inmiddels ben ik ook weer begonnen met het geven van kleine miniconcertjes, waarbij ik nummers van Sacksioni speel. Dat ik dat weer kan, met zo’n mooi instrument dat ik helemaal zelf gebouwd heb, daar ben ik echt dankbaar voor. Dankjewel dr. Guus Vermeulen en team!”
Meer informatie over deze behandeling?
Lees hier alle ervaringen.
Maak kennis met onze specialisten
Zo verloopt ons zorgtraject
STAP 1:
verwijzing van uw huisarts
STAP 2:
uw consult bij de arts
STAP 3:
uw behandeling
STAP 4:
herstel & nazorg
Bij Xpert Clinics kunt u snel terecht
Heeft u lichamelijke klachten? Wacht dan niet langer en blijf niet onnodig lang met pijn rondlopen. Vraag meteen uw huisarts of u in aanmerking komt voor een verwijzing naar Xpert Clinics. Met deze verwijzing kunt u snel bij onze specialisten terecht; zowel voor een consult als een behandeling. We hebben korte wachttijden en uw behandeling vindt na intake ook snel plaats. Alle zorg die u ondergaat bij de medisch specialisten van Xpert Clinics wordt overigens gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. Mooi toch?!
Persoonlijk behandelplan van diagnose tot nazorg
Onze artsen hebben zich volledig toegelegd op hun specialisme. Ze behandelen jaarlijks duizenden patiënten en kijken aandachtig naar uw situatie. Uw arts bespreekt samen met u de behandelmogelijkheden waarna gezamenlijk een behandelplan wordt opgesteld. Wij bieden zowel conservatieve zorg en therapie als operatieve zorg. Als er een operatie nodig is, maken we op korte termijn een afspraak die in uw agenda past. Wilt u meer weten? Maak een afspraak via 088 778 52 10 of bekijk onze veelgestelde vragen.
De voordelen van Xpert Clinics
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Vergoed door uw zorgverzekeraar
Wetenschappelijk onderzoek
Ja, bij Xpert Clinics kunt u snel terecht voor zowel het eerste consult als een behandeling.
Om een afspraak te maken bij Xpert Clinics heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Met deze verwijzing kunt u direct een eerste afspraak inplannen. In de meeste gevallen kunt u binnen 1-2 weken bij ons terecht voor uw eerste afspraak.
U heeft keuzevrijheid en kunt bij uw huisarts aangeven waar u behandeld wilt worden. Met de verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij de behandelaar van uw keuze. De verwijzing hoeft daarvoor niet op de naam van de betreffende behandelaar te staan.
U heeft voor een behandeling bij Xpert Clinics dus wel een verwijzing nodig van uw huisarts, het is niet nodig dat deze op naam van Xpert Clinics staat.
Xpert Clinics heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit betekent dat uw behandeling gewoon wordt vergoed indien u bij Xpert Clinics wordt behandeld.
Indien u een verwijzing heeft en nog geen eerste afspraak hebt gehad in het ziekenhuis dan kunt u deze verwijzing gebruiken om een afspraak te maken bij Xpert Clinics. Uw verwijzing blijft 1 jaar geldig.
Heeft u al een of meer afspraken gehad in het ziekenhuis dan heeft u wel een nieuwe verwijzing nodig van uw huisarts.
Voor de zorg die wij bieden, kunt u snel terecht voor zowel uw eerste afspraak als de daadwerkelijke behandeling. Niet alle patiënten kunnen bij ons worden behandeld. Of u bij ons behandeld kunt worden, is mede afhankelijk van uw leeftijd of medische conditie. Om te bepalen of overstappen naar Xpert Clinics voor u zinvol is, adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts en/of zorgverzekeraar.
Ook zonder de uitslagen van deze onderzoeken kunt u een consult afspraak inplannen bij Xpert Clinics. Indien nodig of wenselijk dan kunnen de uitslagen van deze onderzoeken snel worden opgevraagd.
Beschikt u zelf over de onderzoek uitslagen? Neemt u deze dan mee naar het consult en bespreek deze met onze arts.
Met een verwijzing van uw huisarts of ander medisch specialist worden alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385. Een overzicht van gecontracteerde zorgverzekeraars vindt u op de pagina Vergoeding behandeling.