Het leven weer onder de knie krijgen

De specialisten van Xpert Clinics Orthopedie geven u de vrijheid van bewegen terug.

Gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar
Snel geholpen
De beste zorg voor u

XPS20230009 Instroomcampagne Knie landingspagina zorgkaart cijfer

 

XPS20230009 Naamsbekendheidcampagne Stap

Bij Xpert Clinics kunt u snel terecht

Heeft u een versleten knie of staat u op de wachtlijst voor een knieprothese? Of heeft u knieklachten en vermoed u dat er sprake is van artrose of slijtage? Wacht dan niet langer en vraag uw huisarts of u in aanmerking komt voor een verwijzing naar Xpert Clinics Orthopedie. Met deze verwijzing kunt u snel bij onze specialisten terecht; zowel voor het consult als de behandeling. We hebben korte wachttijden en een eventuele behandeling vindt na intake ook snel plaats. Alle zorg die u ondergaat bij de medisch specialisten van Xpert Clinics wordt gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. Mooi toch?!

Hoe snel bent u aan de beurt?

Bekijk hier de gemiddelde wachttijden tot onze vestigingen

bekijk-de-actuele-wachttijden
XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina wachttijd tekst

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina wachttijd kort 1

 

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina wachttijd kort 2

 

Xpert Clinics Orthopedie heeft korte toegangstijden voor onder meer de behandeling van knieklachten zoals het plaatsen van een knieprothese. Hier vindt u de gemiddelde wachttijd tot het consult en de wachttijd tot de behandeling.

Heeft u al een verwijzing van uw huisarts?
Bel dan direct voor een afspraak:
 

Persoonlijk behandelplan van diagnose tot nazorg

Onze orthopedisch chirurgen hebben zich volledig toegelegd op hun specialisme. Ze behandelen jaarlijks duizenden patiënten en kijken aandachtig naar uw situatie en klacht. Uw arts bespreekt samen met u de behandelmogelijkheden waarna gezamenlijk een behandelplan wordt opgesteld. Niet altijd is een operatie direct noodzakelijk. We kunnen dan kiezen voor een conservatieve behandeling. Dit kan bestaan uit advies, pijnstilling of gerichte fysiotherapie, zooltjes of een brace.

Als een operatie nodig is, maken we op korte termijn een afspraak die in uw agenda past.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via  085 019 4470  of bekijk de veelgestelde vragen.

 

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina persoonlijk behandelplan

Last van uw knie: Blijf er niet mee lopen

Pijn en klachten aan de knie zijn erg vervelend. De knie is tenslotte de schakel tussen het boven- en onderbeen en zorgt ervoor dat staan en lopen mogelijk is. Overbelasting, ontstekingen en slijtage kunnen oorzaken zijn van de klachten. Al deze klachten zijn natuurlijk geen pretje en kunnen ook invloed hebben op uw dagelijkse leven. Het is daarom slim om er zo snel mogelijk naar te laten kijken door uw huisarts. Hij of zij kan een passende behandeling adviseren en u eventueel doorsturen naar een specialist zoals Xpert Clinics Orthopedie. 

XPS20230009 Instroomcampagne Knie landingspagina Slijtage

Wat is artrose?

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtsoppervlakken een laag kraakbeen, dat zo glad is als een biljartbal. Tijdens ons leven moet dit kraakbeen veel krachten en schokken opvangen. Hierdoor ontstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoewel een groot deel van ons lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, geldt dit maar voor een heel klein deel voor kraakbeen. De reden hiervoor is het gebrek aan doorbloeding van dit kraakbeen. 

Doordat het kraakbeen niet uit zichzelf herstelt en brozer wordt naarmate we ouder worden, is de kans op klachten ten gevolge van toenemende schade, hoger op een latere leeftijd. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose aan de knie wordt ook wel gonartrose genoemd. 

Bij artrose wordt de kraakbeenlaag dunner. Ook ontstaat er vaak een zwelling in de knie, een ontsteking in het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot. Omdat in het kraakbeen heel erg weinig pijnreceptoren zitten, kan het niet direct pijn registreren. De pijn die ervaren wordt bij artrose, komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in de knie. 

Hoe ontstaat Artrose?

De woorden ‘slijtage’ en ‘artrose’ worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld: het kraakbeen uit de knie is beschadigd of verdwenen en de knie beweegt niet meer goed. Het verlies van kraakbeen kan zijn ontstaan door een eerder ongeluk of sportletsel van de knie, een afwijkende stand van het been (een o-been of x-been), een infectie, een zwaar belastend beroep, overgewicht of bijvoorbeeld reuma. Tenslotte kan het ontstaan van artrose ook in belangrijke mate erfelijk bepaald zijn. 

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina Slijtage

Hoe herkent u Artrose?

De meest voorkomende klachten bij een versleten knie zijn:  

Pijn in de knie 
Vaak worden pijnklachten aangegeven in de knie en knieholte, eventueel met uitstraling naar het onder- en bovenbeen. Ook kan de pijn soms uw slaap verstoren. 

Stijfheid 
Naast pijn, is stijfheid van de knie een frequent gehoorde klacht bij knieartrose. Deze stijfheid is met name aanwezig bij het opstaan uit bed (ochtendstijfheid), na lang zitten en bij het instappen in een auto. We spreken dan ook over zogenaamde startklachten. De knie voelt stijf aan en moet vaak ‘even op gang komen’. Deze stijfheid neemt gewoonlijk gedurende de dag door het bewegen af. 

Krakend geluid in de knie 
De gewrichtsoppervlakken zijn bij artrose niet langer helemaal glad. Door de oneffenheid kan een krakend geluid in de knie ontstaan bij het belasten. Dit geluid wordt door sommigen beschreven als het lopen door verse sneeuw of een grindpad. 

Zwelling van de knie (vocht in de knie) 
Het kniegewricht kan door alle irritaties gezwollen raken. Dit vocht wordt door het eigen lichaam aangemaakt. Meestal hebben mensen een algeheel dikkere knie, maar soms hoopt dit vocht ergens op. Dit kan soms leiden tot een uitstulpsel (cyste) die zich vaak in de knieholte manifesteert (Bakerse cyste). 

Instabiliteitsklachten 
Knieartrose kan gepaard gaan met instabiliteit van de knie. Er kan dan een gevoel ontstaan van door de knie zakken of haperen. Dit kan komen doordat er minder receptoren in het gewricht zitten, maar het kan ook komen door pijn of gebrek aan spierkracht. Deze laatste oorzaken gaan vaak hand in hand. 

Bewegingsbeperking 
Als gevolg van knieartrose kan de knie minder beweeglijk worden. Hij kan minder goed strekken, waardoor het lopen bemoeilijkt wordt. Ook het buigen wordt minder, waardoor hurken of knielen onmogelijk wordt. Wanneer knieartrose langer bestaat, kan dit leiden tot verkortingen van het kniekapsel en de omliggende spieren. De knie kan in een O-stand of X-stand komen te staan. Dit proces van verstijving van het gewricht, is het natuurlijke proces bij forse kraakbeenschade en kan tientallen jaren in beslag nemen. Afhankelijk van de persoonlijke oorzaken en eventuele interventies gaat dit proces bij de een sneller dan bij de ander. Vaak is er sprake van een combinatie van deze klachten bij knieartrose. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen knieartrose en andere knieaandoeningen , voordat de diagnose knieartrose gesteld kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat uw klachten zo compleet mogelijk in beeld worden gebracht. 

Hoe wordt Artrose behandeld?

Niet-operatief 
Rust geneest niets! Onder dit mom is het niet-operatieve traject vormgegeven. Wanneer u de diagnose van knieartrose heeft gekregen, betekent dit dus niet dat u alleen nog thuis in de stoel moet gaan zitten. U kunt juist zelf aan de slag om de klachten te verminderen. Soms kan de orthopedisch chirurg dit proces ondersteunen middels medicatie of een corticosteroïden injectie. Dit traject kunt u het beste doen onder begeleiding van de fysiotherapeut, aan de hand van een duidelijk beweegadvies. 

Operatief
Is uw knie versleten, en zijn niet operatieve behandelingen als fysiotherapie en/of injecties niet meer toereikend, dan kunnen we het aangetaste kniegewricht vervangen door een prothese. Afhankelijk van de ernst van de klachten is een halve of een hele knieprothese nodig. De orthopedisch chirurg bepaalt samen met u voor welke prothese u in aanmerking komt. Soms kan bij een standsafwijking van het been (O-been of X-been) bij nog beperkte slijtage aan één zijde van het kniegewricht (binnen- of buitenkant) een standscorrectie van het been een goede behandeling zijn. Dit kan vooral bij wat jongere en actieve patiënten een goede oplossing zijn.

Totale knieprothese 
Is het gehele kniegewricht versleten, dan plaatsen we een totale knieprothese (kunstknie). Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een prothese van deels een metaallegering en deels kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. 

Halve knieprothese 
Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of de buitenkant van de knie, komt u in aanmerking voor een halve knieprothese (ook wel unicondylaire knieprothese genoemd). Daarbij wordt een gedeelte van het kniegewricht vervangen door een prothese. Het voordeel hiervan is dat alle kniebanden intact blijven, waardoor de knie na revalidatie “natuurlijker” aanvoelt qua stabiliteit en beweeglijkheid. Daarnaast is de revalidatietijd tot zelfstandig kunnen lopen zonder hulpmiddelen gemiddeld genomen korter. 

Nadat u een nieuwe knie heeft gekregen mag u het been direct weer volledig belasten en korte stukjes lopen met krukken. Ook is traplopen, zij het tree voor tree, direct na de operatie mogelijk. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van uw revalidatie. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken. Na twee tot zes weken kunt u meestal weer zonder krukken lopen en autorijden. 

Standscorrectie boven- of onderbeen 
Wanneer u nog geen prothese nodig heeft, en alleen artrose heeft aan de binnen- of buitenkant van de knie en een afwijkende stand van het been, dan kan een standscorrectie van het onder- of bovenbeen een goede oplossing zijn. Afhankelijk van de aard van de standsafwijking en de lokalisatie van de artrose wordt een correctie gedaan van het bovenbeen (bij een X-been) of van het onderbeen (bij een O-been). Bij deze ingreep wordt de stand van het been gecorrigeerd en middels een plaat met schroeven vastgezet in deze gecorrigeerde stand. Directe belasting na de operatie is niet toegestaan omdat het bot eerst moet vastgroeien. Pas vanaf ongeveer 6 weken is volledige belasting weer mogelijk.
XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina Slijtage

Hoe lang gaat een nieuwe knie mee?
Een nieuwe knie gaat ongeveer tien tot vijftien jaar mee. 

 

 

 

Bij onze specialisten kunt u snel terecht. Onze wachttijden zijn kort, en u wordt dus altijd snel geholpen. Neem contact met ons op via 085 019 4578 om een afspraak te maken.  

VEELGESTELDE VRAGEN

Alles op een rijtje

Het consult en alle operaties die u ondergaat bij Xpert Clinics Orthopedie worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming nodig van uw verzekeraar voor operaties in onze kliniek of door onze artsen. Wel moet u altijd een verwijsbrief van de huisarts of een andere medisch specialist meenemen naar het consult. 

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. De zorgverzekeraar kan kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie. In een uitzonderingsgeval kan het nodig zijn dat we toestemming van uw verzekeraar nodig hebben. Uw arts zal dat altijd van tevoren met u bespreken. 

Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverzekeraars, zonder uw tussenkomst, in rekening gebracht. 

Xpert Clinics Orthopedie heeft zowel korte wachttijden als snelle toegang voor uw behandeling. Kijk op onze website voor onze actuele wacht- en toegangstijden.  

U vindt Xpert Clinics Orthopedie op 14 locaties door heel Nederland, waaronder Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. We helpen u graag op één van onze vestigingen. Neem contact op met ons Informatiecentrum, zij kijken graag mee naar de snelst beschikbare vestiging bij u in de buurt. 

De voordelen van Xpert Clinics

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina snel geholpen icoon

 

Snel geholpen

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina gespec zorg icoon

 

Gespecialiseerde zorg

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina vergoed icoon

 

Vergoed door uw verzekeraar

XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina wetensc onderzoek icoon

 

Wetenschappelijk onderzoek

Ervaringen van onze patiënten

XPS20230009 Instroomcampagne Knie landingspagina Mevr. De Vries - De jager

Mevr. De Vries - De jager

“De rust op de operatieafdeling verbaasde mij zo.”

XPS20230009 Instroomcampagne Knie landingspagina Mevr. Van Ewijk


Mevr. Van Ewijk

“Achter de geraniums zitten is niks voor mij, ik wilde heel graag weer aan het werk.”

XPS20230009 Instroomcampagne Knie landingspagina Dhr. Putters


Dhr. Putters

“Hier praten mensen over dingen waar ze echt verstand van hebben.”

Zo verloopt ons zorgtraject

XPS20220214 landingspagina Knie Icon Stap 1

STAP 1:
verwijzing van uw huisarts

XPS20220214 landingspagina Knie Icon Stap 2

STAP 2:
uw consult bij de arts

XPS20220214 landingspagina Knie Icon Stap 3

STAP 3: 
uw behandeling

XPS20220214 landingspagina Knie Icon Stap 4

STAP 4:
herstel & nazorg

Meer weten over ons zorgproces? Lees onze digitale flyer

Xtra vakkundige zorg op 14 locaties

U vindt Xpert Clinics Orthopedie op 14 locaties door heel Nederland. We helpen u graag op één van onze vestigingen. Neem contact op met ons Informatiecentrum, zij kijken graag mee naar de snelst beschikbare vestiging bij u in de buurt.  

XPS20230009 Naamsbekendheidcampagne Stap
XPS20230009 Instroomcampagne Heup landingspagina landkaart

De knieprotheses van mevr. Van Ewijk

Mevr. Van Ewijk (60): “Mijn knieën waren al een aantal jaren niet goed, maar je stelt zo’n operatie steeds uit. Geleidelijk aan werd het steeds slechter; ik kon alleen nog fietsen, lopen werd steeds moeilijker. Ik werk ik de gehandicaptenzorg, dat wilde ik zo lang mogelijk blijven doen. Maar toen ik op een gegeven moment op mijn billen de trap op en af moest, wist ik: het gaat niet meer. 

Twee versleten knieën kun je natuurlijk niet allebei tegelijk vernieuwen. Dus is in november mijn rechterknie gedaan en vijf maanden later mijn linkerknie. Drs. Daniel Hoornenborg heeft er aan beide zijden een halve knieprothese ingezet. Omdat ik na de eerste operatie moest herstellen op een versleten knie, ging dat wat moeilijk. Toen ik weer een beetje kon lopen zei dokter Hoornenborg: laten we nu ook die andere doen. Na de tweede ingreep kon ik veel sneller weer bewegen. 

Ik ben er nog niet, maar zoals ik me nu voel heb ik me jaren niet meer gevoeld. Inmiddels ben ik ook weer aan het re-integreren op het werk. Achter de geraniums zitten is niks voor mij; ik wil zo gauw mogelijk weer in de maatschappij functioneren. Ik vind mijn werk heel leuk en wilde echt graag weer terug. Pas ben ik ook voor het eerst met mijn kleinkind naar de speeltuin geweest, dat lukte vorig jaar echt niet. En binnenkort komt er weer een kleinkind bij. Ik verheug me erop dat ik nu echt een actieve oma kan zijn.” 

Wilt u de volledige ervaring van mevrouw van Ewijk lezen? Kijk dan hier.  

csm_20230619_195358_08cd4e1995

Onze orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in knieklachten

XPS20230009 Instroomcampagne Oogzorg landingspagina Drs. Daniel Hoornenborg

 

Drs. Daniel Hoornenborg
Locatie(s): Amsterdam, Hilversum

csm_Marijn_van_de_Besselaar_c48d17867b

 

Dr. Marijn van den Besselaar  
Locatie(s): Eindhoven

csm_LR_1500_PX_-_XPERT_CLINICS_-_PORTRETTEN_-1955_0af3c1b1a0

 

Drs. Bram Nijsse
Locatie(s): Amstelveen, Leiderdorp

csm_LR_1500_PX_-_XPERT_CLINICS_-_PORTRETTEN_-2408_a878380998

 

Drs. Marwan Shadid
Locatie(s): Amersfoort, Utrecht

Kampt u ook met orthopedische klachten? Neem dan contact op met ons informatiecentrum via:

Zij helpen u met al uw vragen, zoeken de snelst beschikbare Xpert Clinics vestiging bij u in de buurt en plannen voor u een consult bij onze specialist.